Everything and nothing. Życzymy miłej zabawy ;3
Biszkopt:
4 jajka
½ szklanki cukru
½ szklanki mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa truskawkowo- galaretkowa:
½ kg truskawek
2 galaretki agrestowe
Masa śmietankowa:
½ litra śmietany 30 %
2 ½ łyżki cukru pudru
1 ½ łyżki żelatyny
Ponadto:
2 opakowania herbatników (20 dag)
1 galaretka truskawkowa
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką dużej tortownicy o średnicy 26-28 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić.
Truskawki oczyścić, umyć i osuszyć. Pokroić na kawałki i rozłożyć na biszkopcie. Galaretki agrestowe rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody i ostudzić. Tężejące wylać na truskawki.
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody i ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodać ostudzoną żelatynę i wymieszać. Masę śmietankową wyłożyć na masę truskawkowo-galaretkową.
Następnie rozłożyć herbatniki i zalać je tężejącą galaretką truskawkową rozpuszczoną wcześniej w 1 ½ szklance gorącej wody. Gotowy torcik włożyć do lodówki na około 24 godziny.
Smacznego.
Offline