"Składniki: Ciasto: 1 szklanka wody ½ kostki margaryny 1 szklanka m±ki pszennej 4 jajka Krem: budyń ¶mietankowy 1 ½ kostki masła lub margaryny 2 żółtka 1 szklanka cukru pudru Ponadto: cukier puder
Sposób wykonania:
Wodę zagotować z margaryn±, dodać m±kę i energicznie mieszaj±c prażyć 5 minut.
Zdj±ć z ognia i ostudzić. Do ostudzonego ciasta dodać jajka (wbijać po jednym) i ucierać. Podzielić na 2 czę¶ci i rozsmarować cieniutko na mocno wysmarowanych tłuszczem formach o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do piekarnika i piec ok. 25 minut w temperaturze 160-170 °C. Upiec dwa placki.
Ugotować budyń wg. przepisu na opakowaniu. Masło lub margarynę ucierać. Dodać żółtka i cukier puder. Nadal ucieraj±c dodawać ostudzony budyń. Dwa placki ciasta przełożyć kremem. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem i schłodzić w lodówce.
Smacznego." www.smaczny.pl ;)
|